ΑΑΔΕ: Μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με αποζημιώσεις ενοικίων και επιστροφές φόρων

admin 10/11/2021

ΑΑΔΕ: Μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με αποζημιώσεις ενοικίων και επιστροφές φόρων

Αμεση ανταπόκριση είχε και πάλι η επιστολή (23.9) της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ για την ανάγκη αυτόματων συμψηφισμών των οφειλών με αποζημιώσεις ενοικίων του 2020. Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί του ΕΝΦΙΑ (εκτός του φόρου εισοδήματος) με το 12% του χαμένου ενοικίου της περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020! Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε ότι συμψήφισε αποζημιώσεις μειώσεων ενοικίων για 385.505 ιδιοκτήτες ακινήτων «τρέχοντας 15 κύκλους συμψηφισμών με φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ» οι οποίοι αφορούν το 98,2% του συνόλου των ιδιοκτητών που υπεβαλαν δηλώσεις COVID.

Όσον αφορά το 1,8% που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή φόρου -καθώς και για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια- είναι η ορθή καταχώριση IBAN τραπεζικού λογαριασμού στο Taxisnet.

Οι συμψηφισμοί γίνονται ανά περίπτωση και ανάλογα με την εκκαθάριση των πιστωτικών υπολοίπων, από τις δηλώσεις ενοικίων COVID ή το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών κλπ. Για αυτό και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς την εικόνα των οφειλών τους στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» και στην σελίδα με τις οφειλές εκτός ρύθμισης της νέας ιστοσελίδας MyAADE.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr και το newmoney.gr , αυτές της ημέρες τρέχουν συμψηφισμοί οφειλών από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ με διάφορες κατηγορίες πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρά το φόρτο εργασίας λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ:

  • Την Πέμπτη 23.9 πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με τα πιστωτικά «κουπόνια» του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών
  • Την Παρασκευή 24.9 ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με το 12% του ενοικίου που δικαιούται ως αποζημίωση COVID όσοι δέχτηκαν «κουρέματα» στα μισθώματα την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.
  • Μέσα στο Σαββατοκύριακο 25-26.9 πραγματοποιήθηκαν και συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα
  • Μέχρι την Τρίτη 28.9 έγιναν και συμψηφισμοί και με τις λεγόμενες υπερ-εισπράξεις.

Όσοι έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ προφανώς δεν θα δούνε συμψηφισμό..Όσοι όμως έχουν απλήρωτες δόσεις μπροστά τους θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ. Εαν και μετά τους συμψηφισμούς υπάρχει υπόλοιπο οφειλής τότε αυτό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022, κάτι που θα αποτυπώνονται στο νέο εκκαθαριστικό και θα αναρτηθεί στο MyAADE.

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ εξακολουθεί να είναι δέκτης ερωτημάτων και διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από διάφορα μέρη της χώρας ότι καθυστερεί η εκκαθάριση των δηλώσεων τους και η καταβολή των αποζημιώσεων τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπεκμισθωμένων ακινήτων, και ότι δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους γιατί δεν έγιναν δεκτές οι δηλώσεις COVID που υπέβαλαν.

Tags :