ΕΝΕΡΓΕΙΑ: 3 πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις

admin 12/19/2021

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: 3 πρόσθετα μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις

3 μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης :

«Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε έναν καταναλωτή ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αύξηση στο λογαριασμό του ότι η αύξηση αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Και αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά σε οποιοδήποτε λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η αύξηση σε περίπτωση που δεν είχαμε κάνει την παρέμβαση την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι θα ήταν δυσθεώρητες, θα ήταν αδύνατον να τις διαχειριστούν πολλά νοικοκυριά, εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση η οποία προφανώς και έχει δυναμικό χαρακτήρα διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η συμπεριφορά των τιμών.

Και τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν οι παρεμβάσεις μας και για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί.

Επαναλαμβάνω ότι η κρίση είναι διεθνής. Η Ελλάδα έχει λάβει κατ’ αναλογία περισσότερα μέτρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές, θα στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι που να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση ακρίβειας, κάτι το οποίο τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα αρχίσει να συμβαίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Tags :