Πάμε για ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων 20 ετών

admin 12/04/2021

Πάμε για ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων 20 ετών

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Εξαγωγές, Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

«Τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας μας που όλοι τα γνωρίζουμε και στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως η αγαπητή μου Πρόεδρος, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, προέρχονται και από την εξαιρετικά καλή διακυβερνητική μας συνεργασία. Όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι, όπως συχνά συνέβαινε στις κυβερνήσεις στο παρελθόν “πλίνθοι ατάκτως ερριμμένα” από το ένα Υπουργείο χωρίς να έχει κανένα συντονισμό με το άλλο, αλλά αντιθέτως όλα τα μέτρα είναι σε πλήρη συνεννόησημεταξύ αυτών.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ίσως το κορυφαίο εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχείρηση μέσα στην κρίση της πανδημίας ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία υποστηρίχθηκε χρηματοδοτικά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και που έδωσε τελικώς πραγματικές λύσεις σε επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα και αδυναμία τραπεζικού δανεισμού.

Μία δεύτερη πρωτοβουλία, η οποία είχε πολύ μεγάλο και κρίσιμο ρόλο, ήταν τα εγγυημένα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και σε επιχειρήσεις που είχαν κάποιου είδους δύναμη να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό αλλά χρειάζονταν μία βοήθεια ως προς τα επιτόκια και ως προς την ταχύτητα. Ήταν μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης που υποστηρίχθηκε και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και έτσι, με αυτό τον τρόπο προχωρήσαμε σε όλη αυτή την πανδημία για να κάνουμε τι; Για να κρατήσουμε ζωντανή και ανοιχτή την οικονομία σε καταστάσεις, νομίζω, πρωτόγνωρες για όλους εμάς.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και υπερήφανος, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, και θέλω να συγχαρώ όλους τους Έλληνες εξαγωγείς, όλα τα μέλη του Συνδέσμου σας, εσάς προσωπικά και το Σύνδεσμο για το γεγονός ότι το 2021 παρά το ότι η πανδημία δεν έχει λήξει ούτε στην Ελλάδα ούτε παγκοσμίως πάμε για ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων 20 ετών.Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο ρυθμό και με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό θα συνεχίσουμε το 2022.

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν αρχίσει να κερδίζουν πραγματικό έδαφος και σεβασμό στις ξένες αγορές. Πιστεύω σε αυτό επικουρικά έχει βοηθήσει πάρα πολύ η δουλειά του κυρίου Πρωθυπουργού  όπου έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Πριν από δέκα χρόνια το “made in Greece” μπορεί να ήταν βάρος για μία επιχείρηση, σήμερα το “madein Greece” είναι προστιθέμενη αξία για μία επιχείρηση διότι παντού όλοι αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Και να σας διαβεβαιώσω ότι και εγώ προσωπικά και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του οποίου προΐσταμαι, αλλά στο σύνολό της η Κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και κάθε εργαλείο που είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ασφαλώς, για να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνετε.

Το όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας. Tο σχέδιο της εξωστρέφειας που παρουσιάσατε και παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες, δηλώνει ακριβώς αυτή μας την πίστη στην εξωστρέφεια. Είναι η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, είναι η Ελλάδα των εξαγωγών, είναι η Ελλάδα των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών.

Εάν έχετε και περαιτέρω προτάσεις νομοθετικές που θα μπορούσε η Κυβέρνησή μας, το Υπουργείο Ανάπτυξης να υιοθετήσει για να κάνετε τη δουλειά σας ακόμα ευκολότερη να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε εμάς γιατί πραγματικά θέλουμε να σας βλέπουμε να επιτυγχάνετε.

Και είμαστε υπερήφανοι κάθε φορά που βγαίνω έξω εγώ βλέπω τον δείκτη ΡΜΙ κάθε μήνα και είμαι πραγματικά ευτυχής και υπερήφανος που τον ένα μήνα πηγαίνει καλύτερα από τον προηγούμενο σε μία τόσο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, επαναλαμβάνω, που δεν είναι πάντα εύκολο για μία ελληνική επιχείρηση, που δανείστηκε με υψηλότερα κατά μέσο όρο επιτόκια από ό,τι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και ορμώμενη από μία μικρή ευρωπαϊκή, σχετικά χώρα, να καταφέρνει να έχει τέτοια επιτυχία.

Να πω κλείνοντας ότι θεωρώ πολύ σημαντικό για την οικονομία και για τις εξαγωγές πως στη διάρκεια της θητείας μας το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάφεραν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Σήμερα έχουμε ένα πολύ πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα από αυτό που παραλάβαμε.

Και να σας ενημερώσω ότι έχουμε μπροστά μας πια τα χρηματοδοτικά εργαλεία και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εσάς για σοβαρές επενδύσεις και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας και άρα να βελτιώσετε τις εξαγωγές σας.

Και πάλι, λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή πρόσκληση και για την πολύ καλή μέχρι σήμερα συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών και με την Πρόεδρό του προσωπικά».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

Tags :