Όσο μειώνεται ο πληθυσμός τόσο θα κινδυνεύει το ασφαλιστικό και θα υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι

admin 06/05/2021

Όσο μειώνεται ο πληθυσμός τόσο θα κινδυνεύει το ασφαλιστικό και θα υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η Eurobank συνδέοντας το ορόσημο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων, από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, με τις σύγχρονες προκλήσεις, εστιάζει στο μέλλον και αναδεικνύει την κρισιμότητα ανάληψης δράσης για το δημογραφικό ζήτημα, με την ενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό. Οι δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν και τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αφορούν γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φθάνουν έως και το Καστελόριζο.

Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για το δημογραφικό ζήτημα τίμησε με την παρουσία της και χαιρέτησε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρωτοβουλία αφορά ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πέντε (5) πυλώνων, με διορατική προσέγγιση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη στήριξη της οικογένειας και την αναστροφή της υπογεννητικότητας. Επιδίωξη είναι η υλοποίηση σειράς ενεργειών με μακροπρόθεσμη δέσμευση, συνέπεια και θετικό αντίκτυπο, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και οργανώσεις, όπως η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ΜΚΟ «Be-Live» και η Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό παρουσιάστηκε, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με ευρεία συμμετοχή. Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί την μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπογράμμισε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργου Ζανιά και των Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου, Κωνσταντίνου Βασιλείου και Σταύρου Ιωάννου. Εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας που πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, παρακολούθησε δια ζώσης περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β΄, ανέφερε: «Χαιρετίζω τὴν πρωτοβουλία τῆς τράπεζας Eurobank καὶ τήν ἀπόφασή της νὰ ἐπικεντρωθεῖ, συμπορευόμενη μὲ τὴν Ἐκκλησία καὶ μὲ τὴν «Ἀποστολή», στὴν ἀνάδειξη και ἀντιμετώπιση τοῦ ὀξύτατου δημογραφικοῦ προβλήματος ποὺ ἀπειλεῖ τὶς βάσεις τῆς κοινωνίας καὶ τοῦ ἔθνους μας. Δράσεις ὅπως ἡ κάλυψη ἰατρικῶν ἐξόδων γιά τήν προστασία τῆς ἀγέννητης ζωῆς οἰκογενειῶν μὲ χαμηλὸ εἰσόδημα στὸ Νομὸ Ἕβρου καὶ σὲ μικρὰ ἀκριτικὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου, εἷναι πράξεις προσφορᾶς καὶ ταυτόχρονα ὑψηλοῦ ἐθνικοῦ συμβολισμοῦ. Συγχαίρω ὅλους, εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς νὰ εὐλογεῖ πλουσίως τις δράσεις σας και τη ζωή σας».

Η μέση οικογένεια με παιδιά «πνίγεται» στους φόρους

Σύμφωνα με την έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσίασε το ΚΕΦίΜ, η φορολογία, κυριολεκτικά, «πνίγει» τη μέση ελληνική οικογένεια. Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πάει το 31,7% του μισθού ενός εργαζομένου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, έναντι 24,4% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Το 2020, η Ελλάδα είχε την τέταρτη υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ. Σε χειρότερη μοίρα από τη χώρα μας βρίσκονται η Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 38,2%, η Γαλλία και η Σουηδία.

Να σημειωθεί, ωστόσο, για τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Σουηδίας, ότι πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν ένα πολύ καλό κοινωνικό κράτος, οπότε όσο υψηλή φορολογία και να πληρώνουν, έχουν τόσες κοινωνικές παροχές, κυρίως οι γονείς ανήλικων παιδιών, που ουσιαστικά τους επιστρέφονται τα χρήματα που δίνουν σε φόρους.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μία από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,1% για εργαζομένους (έναντι 40,8 πέρυσι) και 37,1% (έναντι 37,8% πέρυσι) για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.

Δηλαδή, ενώ έχουμε σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, το ελληνικό κράτος υπερφορολογεί όσους έχουν παιδιά σε σχέση με άλλες χώρες!

Σχοινάς: Χρειάζονται και φοροελαφρύνσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αφού σημείωσε ότι «η αύξηση της γονιμότητας – όπου η Ελλάδα έχει την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστρέψουμε την προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις», υπογράμμισε  ότι πρέπει να δημιουργήσουμε όσο γίνεται καλύτερες νομικές και οικονομικές συνθήκες για εκείνους που θέλουν να κάνουν παιδιά, «όπως κάνουν οι εταίροι μας με τους υψηλότερους ρυθμούς γονιμότητας».

Και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Σουηδία, οι οποίες δαπανούν περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως σε επιδόματα, υπηρεσίες και φοροελαφρύνσεις για οικογένειες, σε σχέση με περίπου 1,5% του ΑΕΠ που δαπανούν Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ο κ. Σχοινάς, πάντως, προσέθεσε ότι η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι χρειάζονται ευρύτερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, πέραν της αύξησης της γονιμότητας, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μακροχρόνια δέσμευση και συμμετοχή όλων – κράτους, ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ, εκκλησίας και κοινωνίας- για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Όσο μειώνεται ο πληθυσμός, τόσο θα κινδυνεύει το ασφαλιστικό

Έκθεση της Κομισιόν περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, ακριβώς λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του πληθυσμού.

Γι’ αυτό και διαμηνύει ξεκάθαρα πως, για να επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, απαιτείται σε βάθος χρόνου να συνεχιστεί η μείωση των συντάξιμων αποδοχών, αλλά και να διατηρηθούν τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης, μάλιστα, προβλέπουν ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, δηλαδή ο πληθυσμός ηλικίας 20 έως 64 ετών, αναμένεται να μειωθεί κατά 450.000 άτομα έως το 2030 και από 6,25 εκατομμύρια το 2019, θα υποχωρήσει σε 5,25 εκατομμύρια το 2040.

Και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Περιττό να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας, από τα 10,7 εκατομμύρια σήμερα στα 8,6 εκατομμύρια το έτος 2070, προκαλεί τεράστιες ανησυχίες και για τη μελλοντική γεωπολιτική θέση της χώρας, με δεδομένο ότι οι γειτονικές χώρες καταγράφουν αύξηση του πληθυσμού.

Κάτι που επεσήμανε και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία υποστήριξε ότι η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα «θα είναι καταλυτικές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι αναπτυξιακές της δυνατότητες, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η ισορροπία μεταξύ των γενεών».


Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε «Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας και η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο που έχει το ρόλο της χάραξης, του συντονισμού και της παρακολούθησης μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της μητρότητας/γονεϊκότητας, της ισότητας των φύλων και την προστασία της οικογένειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε: «Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας. Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της. Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι, πρώτα από όλα, να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια. Επιλέξαμε, οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα, να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας μας, σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Η προσδοκία μας είναι απλή και ο στόχος μας ξεκάθαρος. Θέλουμε να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, αλλά με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχθεί ΣΗΜΕΡΑ η σημασία του προβλήματος. Να δημιουργηθεί ένας πόλος όπου και άλλοι φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, θα μπορούν κατά την κρίση και την εκτίμησή τους να αντλούν στοιχεία και προτάσεις, ή να προσθέτουν κινήσεις και σχέδια, σε ένα πλαίσιο αυτοτέλειας και αυτενέργειας. Αν με την πρωτοβουλία αυτή καταφέρουμε να αναδειχθεί η κρισιμότητα του δημογραφικού και να κινητοποιηθούν κι άλλοι στην ίδια προοπτική, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα».

Χαιρετίζοντας η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, δήλωσε: «Η οικογένεια είναι μια επιλογή και όχι ένα εμπόδιο στη ζωή μας. Σίγουρα συνεπάγεται δυσκολίες και αμέτρητες προκλήσεις, αλλά οι χαρές που προσφέρει είναι ανεκτίμητες. Γι’ αυτό αν κάποιος ονειρεύεται να γίνει γονιός να μην εστιάζει στις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, στις όμορφες στιγμές και στα μοναδικά συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την  οικογένεια».

Οι πυλώνες της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό είναι:

1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την στήριξη γονέων με νεογέννητα.
  • «Be-Live» για τη στήριξη ζευγαριών που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, επιδιώκοντας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια – με σημείο εκκίνησης περιοχές που και πλήττονται από την υπογεννητικότητα και είναι εθνικά ευαίσθητες.
  • Ένωση «Μαζί για το παιδί» για την ψυχολογική υποστήριξη γονέων / κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις («Αποστολή» και «Be-Live») αφορούν στις καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές του Προγράμματος.

2. ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με κοινωνική στόχευση σε όλους τους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, από τον Έβρο, το ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

3. ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για το δημογραφικό ζήτημα για στοχευμένες δράσεις.

4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
Η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με στόχο τη συμβολή διακεκριμένων ειδικών στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής.

5. ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια & τους εργαζομένους της Eurobank.
Η Τράπεζα εφαρμόζει και εμπλουτίζει, διαχρονικά, ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών των εργαζομένων της.

Περισσότερες πληροφορίες στο Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό|«ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» ή στο 211 211 2201._

Tags :