100 Αλλαγές στην πλατφόρμα της Airbnb

admin 05/29/2021

100 Αλλαγές στην πλατφόρμα της Airbnb

Κανείς ιδιοκτήτης που θα θελήσει να διαθέσει το ακίνητό του για βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα μπορεί να το κάνει αν δεν έχει προηγουμένως λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου από την ΑΑΔΕ.

Το «μαγικό κλειδί» που θα ανοίγει την πόρτα στις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia, είναι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από την ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτόν τον αριθμό κανένας ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί διαθέσει το ακίνητό του προς μίσθωση.https://a1140323f1d28a86291ca75c417df18d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Μάλιστα η Airbnb έχει ήδη στείλει μήνυμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το οποίο τους ενημερώνει ότι από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας. Αν ο ιδιοκτήτης δεν τον καταχωρίσει αυτομάτως θα αποβάλλεται από την πλατφόρμα. Τα ακίνητα θα «κατεβαίνουν» από τη σελίδα και οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε ενοικιασή τους, τουλάχιστον όχι με αυτό το δρόμο.

Η συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού, κάθε Φεβρουάριο, προβλέπει ότι οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα περνάει τα στοιχεία αυτά στη φορολογική δήλωσή κάθε ιδιοκτήτη με βάση τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου και θα τον φορολογεί για τα εισοδήματα που θα έχει εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν θα αποκτήσουν ΑΜΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει τις 20.000 ευρώ.

Προκειμένου ο «Διαχειριστής Ακινήτου» να πραγματοποιεί Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πρέπει:

  1. Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει / εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο». Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  2. Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  3. Να καταχωρίσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  4. Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής» δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο «Διαχειριστής» έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο ΤΠ&Δ το ως άνω ποσόν έως την ημερομηνία οριστικοποίησης της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με σχετική μνεία στο γραμμάτιο σύστασης χρηματικής παρακαταθήκης. Σε περίπτωση που ένα πρόσωπο δεν έχει κυριότητα ή επικαρπία σε ένα ακίνητο για να εγγραφεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου» θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ή έστω ένας από τους συνιδιοκτήτες) να υποβάλει «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
  5. Στη συγκεκριμένη δήλωση, πρέπει ο ιδιοκτήτης να επιλέξει το σχετικό πεδίο, με το οποίο παραχωρεί το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια Μίσθωση, όπως ισχύει και να καταχωρήσει τον ΑΤΑΚ του ακινήτου. Στη συνέχεια, ο «Διαχειριστής Ακινήτου» – μη ιδιοκτήτης, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών TAXISnet και αφού επιλέξει την ιδιότητα του Υπεκμισθωτή, θα καταχωρίσει το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να του χορηγηθεί ο ΑΜΑ είναι ο Αριθμός της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης.

Πάνω από 100 αναβαθμίσεις και αλλαγές στην πλατφόρμα της προωθεί η Airbnb προσδοκώντας «έκρηξη» στα ταξίδια μετά την πανδημία του κορονοϊού που κυριολεκτικά «νέκρωσε» την περυσινή χρονιά.

“Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα ριμπάουντ του ταξιδιωτικού κλάδου σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε ξαναδεί σίγουρα εδώ και ένα αιώνα” δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Brian Chesky. Οι αλλαγές υπόσχονται να βελτιώσουν κάθε πτυχή των υπηρεσιών της Airbnb από την ιστοσελίδα και την εφαρμογή έως και την υποστήριξη της κοινότητας αλλά και την πολιτική της εταιρείας. Με τα νέα δεδομένα οι πελάτες της εταιρείας θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ενώ θα είναι ακόμη πιο εύκολο για κάποιον που θέλει να γίνει «host» (οικοδεσπότης).

“Βλέπουμε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στα ταξίδια καθώς οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο φοβισμένοι και πολύ πιο ευέλικτοι”, δήλωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι: “Οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή, ταξιδεύουν σε περισσότερα μέρη και μένουν περισσότερο. Οι γραμμές μεταξύ ταξιδιού, διαβίωσης και εργασίας είναι θολές και αναβαθμίζουμε την υπηρεσία μας για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να ξαναβάλουν τα ταξίδια στη ζωή τους, και την ίδια ώρα περισσότεροι να μπορούν να γίνουν οικοδεσπότες”.

Ευελιξία

Για να εκμεταλλευτεί τη νέα ευελιξία των εργαζομένων, η Airbnb προσθέτει ευελιξία στις ημερομηνίες, αντιστοίχιση αλλά και προορισμούς όταν ένας ταξιδιώτης σχεδιάζει να τους δώσει περισσότερες επιλογές εκτός των ακριβών παραμέτρων του. Ο Chesky εξηγεί: “σήμερα οι άνθρωποι ταξιδεύουν παντού. Παίρνουν αεροπλάνα, αλλά μπαίνουν και σε αυτοκίνητα. Πηγαίνουν σε μικρές πόλεις, αγροτικές περιοχές. Πηγαίνουν σε εθνικά πάρκα, άρα υπάρχει μια σημαντική αναδιανομή ταξιδιών, η οποία νομίζω ότι είναι πραγματικά καλή για τον τουρισμό και τις οικονομίες σε όλη τη χώρα”.

Η εταιρεία έχει προσθέσει από τον Φεβρουάριο την υπηρεσία  Flexible Dates” (ευέλικτες ημερομηνίες) στην πλατφόρμα της για να διευκολύνει τους πελάτες της να βρουν καλύτερες επιλογές διαμονής σε διαφορετικές ημερομηνίες. Αντί να κάνουν αναζήτηση με καθορισμένες ημερομηνίες, αναζητούν απλά μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, διακοπές διάρκειας μιας εβδομάδας ή ακόμη και διαμονή διάρκειας ενός μήνα. Από την έναρξη της εφαρμογής, λέει ο ίδιος, έχουμε ήδη δει πάνω από 100 εκατομμύρια αναζητήσεις.

Ευκολότερη τη φιλοξενία

Σήμερα, γίνεται ακόμη πιο εύκολο να γίνει κάποιος “host”. Να μπορεί δηλαδή να φιλοξενήσει μέσα από μια διαδικασία ενσωμάτωσης που έχει απλοποιηθεί από δεκάδες βήματα σε μόλις 10, υποστηριζόμενη από τις τελευταίες τεχνολογίες. Ετσι μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να τοποθετήσει ευκολότερα στο σύστημα τις φωτογραφίες, να βρει έξυπνες προτάσεις για κείμενο που θα τον βοηθήσουν να προβάλλει το ακίνητό του, καλύτερο τίτλο και αυτόματη συμπλήρωση των λεπτομερειών όπως τον αριθμό των υπνοδωματίων κ.ά.

ΠΗΓΕΣ: http://ered.gr/el/content/Allages_stin_platforma_tis_Airbnb/

https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/item/207896-airbnb-ti-allages-anamenontai-apo-tin-1i-iouniou

Tags :